BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Bia Hoi in Ha Noi

Eten op mini krukjes in Hanoi

FOTO'S  |  FILMPJES |

Vanuit ons idyllische plekje in Ninh Binh rijden we op donderdag naar het drukke en chaotische Hanoi. We hebben een suite geboekt in het Glance Beauty Hotel maar als we aankomen om 3 uur is de kamer nog niet klaar. Dus we drinken wat en wachten een half uurtje. Als we eenmaal naar onze suite begeleid worden zijn onze verwachtingen hooggespannen. Maar deze suite blijkt niet meer te zijn dan een oversized kamer met een oud bad en een douche die je met de hand moet vasthouden. De rest van de kamer is netjes dus we laten het erbij. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben. We chillen ff op de kamer, drinken een glas van de complimetary wijn en lopen daarna naar een aanbevolen tentje. Het heet Bia Hoi Ha Noi en er wordt fresh beer geschonken. Het blijkt een onooglijk tentje te zijn met ieniemienie tafeltjes en stoeltjes op de stoep. We hebben dorst dus ploffen neer en hebben in no time biertjes voor onze neus staan. Nu we hier toch zitten kunnen we ook wel wat snacken, we bestellen pinda's en een soort beef jerky. Lekker veilig. Iedereen om ons heen is local en zit vol overtuiging te eten en drinken. Op het menu staan exotische zaken zoals slangenkop, schildpad, kikkers.... We bestellen dus nog bier, wat worst, pel pinda's en spreeuw. Geen idee wat we ervan moeten verwachten.... Het blijkt iets avontuurlijker te zijn dan verwacht. Het zijn vier kleine vogeltjes, geplukt maar verder volledig intact gefrituurd. Dus een klein vogeltje met pootjes, vleugeltjes, kopje, snavel etc er nog aan op en in. Onze buren zien ons verschrikt kijken en vragen waarom we het bestellen als we het niet willen eten. Tja... Uh, goeie vraag! We antwoorden dat we niet wisten hoe het zou zijn. We merken dat onze buren het zonde vinden als het blijft staan dus we bieden hen de vogeltjes aan. Het uitwisselen van gerechten en bier is begonnen. Er wordt flink door gedronken dus na een uurtje of twee houden we het voor gezien. We nemen afscheid en lopen nog naar een ander tentje, deze keer een westers aandoend tentje.

Op vrijdag slapen we een beetje uit en pakken vervolgens de Lonely Planet om de stadswandeling te volgen die erin beschreven staat. Het doen van zo'n wandeling is een prima manier om je oriëntatie te vinden in de stad en iets over de achtergrond te lezen.

De wandeling begint bij het Hoa Kiem meer. Dit meertje is het stadshart van Ha Noi. Een mooi meertje met de rode, Japans aandoende Hu Bridge. Deze brug leidt ons naar de Ngoc Son Pagoda. In deze pagode wordt herdacht dat het hemelse zwaard in dit meer is geplaatst door de goden en vervolgens na het verdrijven van de vijand mee de diepte is ingenomen door een reuzenschildpad. Dat van dat zwaard is misschien niet waar maar in dit meer leeft tot op de dag vandaag een enorme schildpad. Van deze soort leven er nog maar vier in het wild, waarvan een dus in dit meer. Sommige locals zeggen dat de schildpad al 400 jaar oud is maar wetenschappers schatten het beest op 100 jaar, ook behoorlijk oud vind ik.

De rest van de wandeling leidt ons door the old quarter. Hier zijn smalle straatjes, oude franse huizen, brommertjes en straten die gewijd zijn aan 1 professie of aan 1 soort handelswaar. Zo is er een kledingstraat, touwenstraat, vleesstraat, schoenenstraat, juwelen straat, tempel offertjesstraat, kitsch straat enz. enz. In de meeste gebouwen in het oude deel van de stad zit wel een winkel of werkplaats gevestigd. Soms staat achterin de winkel nog een bed, de mensen wonen dus in sommige gevallen in hun winkel. Ze gebruiken de stoep overigens als een enorme vitrine, het grootste deel van hun waar staat hier uitgestald of ze zijn gewoon aan het zagen, lassen, solderen, lakken op de stoep. In alle gevallen dus een verlengde van hun winkel. De stoep is sowieso niet om op te lopen in Vietnam. Of er wordt gewerkt of er staan brommers op geparkeerd, op een zeer ordentelijke manier over het algemeen. Als voetganger brn je dus aangewezen op het lopen in de goot. Afijn, we vinden een tempel die boven een woonhuis is. Voorheen was het hele pand tempel nu is de bovenverdieping een volledig functionerende tempel. We mogen van de bewoners naar boven lopen om ff te kijken, leuk hoor. We komen uiteraard ook langs allerlei marktjes waar van alles wordt verkocht. Van wortels tot verse kruiden tot krabbetjes, schelpen, slakken, ingewanden.... Onderweg zien we nog een mannetje lopen met een thermosfles aan een stok die hij over zijn schouder heeft gehangen. Op zich niet zo bijzonder ware het niet dat deze thermoskan bestaat uit een metalen theepot met daaromheen pijnschuim gebogen en twee metalen banden er omheen gemaakt. Prima alternatief voor onze thermoskannen! Na deze enerverende wandeling strijken we neer bij Legend beer waar we uitkijken over het drukste kruispunt van de stad. We bestellen de slechtste springrolls van de vakantie en besluiten vanavond pizza te gaan eten. We zijn ff klaar met de rijst, noedels en rijst.

Uitgerust lopen we om het Hoa Kiem meer heen en vervolgens door een nieuw stuk van de oude stad. We verdwalen in de smalle steegjes, kopen een portemonnaie voor Syl, slenteren en kijken onze ogen uit en lopen de St Jozef kerk in waar een mis wordt opgevoerd.

Tegenover de kerk zit een goed aangeschreven Italiaans restaurant, dus we lopen naar binnen en krijgen inderdaad een heerlijke pizza voorgeschoteld door de Italiaanse chef. De eerst die op houtskool gebakken is in dit landje. Heerlijk! Daarna kunnen we de energie niet meer vinden om terug te lopen dus we hoppen in een taxi en zijn niet veel later terug in het hotel. Vanavond liggen we er weer op tijd in zodat we zaterdag, de laatste volle dag ook een echte volle dag hebben.

Zaterdag gaat de wekker op tijd, we willen naar het mausoleum van Ho Chi Minh en de openingstijden zijn beperkt dus we springen om iets voor acht in een taxi die ons er naartoe brengt. Bij het mausoleum moeten we onze tassen inleveren en in een rij twee aan twee lopen we richting de ingang van het mausoleum zelf. We zijn zo vroeg dat we meteen door kunnen lopen. Binnen moeten petten af en er mag niet gepraat of gelachen worden. Ome Ho is gebalsemd en ligt 9 maanden per jaar opgebaard. De overige drie maanden is ie in Rusland voor onderhoud. Het is best gek om op die manier langs hem heen te lopen, het lijkt alsof er een wassen pop in de glazen kist ligt. Maar goed, hierna zij we toe aan koffie dus halen we onze tas op en gaan ergens zitten. De koffie in Vietnam is over het algemeen van erg goede kwaliteit, zeker als je de Vietnam koffie drinkt. Je krijgt dan een glas heet water, een kopjes en een beker met gemalen koffie en een kleine filter. Je zet dus je eigen koffie aan tafel. Na de koffie keren we terug naar het mausoleum terrein en bekijken de tuinen en de one-pillar-pagoda. Een pagode die in een kleine vijver is gebouwd en inderdaad op 1 "been" staat.

Terwijl we terug lopen naar de oude sta komen we langs de temple of literature. Deze tempel is gewijd aan Vietnamese geleerden. Op deze plek werd 1000 jaar geleden al de eerste universiteit opgericht, gericht op literatuur en het confucianisme. Het is een groot terrein met verschillende gebouwen, erg mooi onderhouden en de moeite van een bezoek waard. De rest van de wandeling verloopt ononderbroken op het kopen van een mooi breed keukenmes na. We nemen een uurtje rust op ons kamertje en gaan 's middags nog even naar het Hoa Lo gevangenis museum. Deze gevangenis staat ook wel bekend als het Hanoi Hilton waar in de Amerikaanse oorlog POWs zaten.

Na al deze uitspattingen en serieuze zaken lopen we richting het oude kwartier voor wat lichter vermaak. Als we een tijdje rond hebben gelopen zijn we dorstig geworden dus we strijken neer op een terrasje. Men verkoopt hier zowaar Leffe bier dus daar wordt wat van besteld. Het is weliswaar in verhouding enorm duur maar Pat heeft het ervoor over... Een fles whisky kost hier evenveel (€3,50) als 1 Leffe Blond! Bij het naar de wc gaan valt het op dat ook hier een aantal tandenborstels en tandpasta tussen de urinoirs rondzwerven. Dit hebben we al op meer plekken gezien.... Het lijkt er dus op dat de mensen ook in de restaurantjes en barretjes wonen. Vandaag is onze allerlaatste dag in Vietnam en we trakteren onszelf op prima Tapas alvorens op tijd terug gaan naar onze kamer, de tassen in te pakken en lekker te gaan slapen.

Zondag vroeg op, tijdens onze tussenstop van 10,5 uur zullen we gaan proberen Beijing te bezoeken, we zijn benieuwd!

2030 x bekeken