BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Enorme gebouwen in St. Petersburg

St. Petersburg

FOTO'S  |  FILMPJES |

Vanochtend hebben we uitgeslapen, we zijn zijn allebei rond 8.30u wakker, douchen even en gaan dan ontbijten. Het is een prima ontbijtje voor 7 euro pp. De ontbijtzaal heeft een geweldig uitzicht op de Heilige Bloed Kerk, we kunnen haast niet wachten! Om 10u lopen we het hotel uit en niet lang daarna staan we bij de kerk, deze blijkt pas om 11 uur open te gaan dus maken we op ons gemak foto's en lopen we door het naast geleden park. Omdat we aan de andere kant van het park een enorm gebouw zien staan lopen we die kant op.

We blijken voor het Michailovsky kasteel te staan. We kijken even rond op de binnenplaats en lopen via een brede laan langs het Russisch museum. Het is opvallend hoe breed de wegen zijn en hoe enorm de gebouwen. Alles is keurig onderhouden en schoon en er zit veel kleur in. Overal waar we kijken zien we groot, groter, grootste gebouwen, we kijken dan ook onze ogen uit. We lopen door een park waar een groot standbeeld van Pushkin staat en gaan vervolgens richting Nevsky Prospekt, de winkelstraat en verkeersader die middel door de stad gaat. Het is ondertussen alweer 12 u en tijd voor koffie. Die vinden we vrij snel en terwijl we mensen kijken kunnen onze voeten wat rusten. Al vrij snel "moeten" we weer door en in een zijstraatje vinden we de Armeense Kerk van St Catharina waar de banken versierd worden voor een bruiloft en er een mis voor een zeer beperkt aantal mensen wordt opgedragen. De volgende stop is het Singer gebouw waar vanaf 1904 de Singer naaimachines werden gefabriceerd. Het is een typisch gebouw met een prachtig interieur waar tegenwoordig een erg grote boekhandel in is gevestigd. Hier tegenover ligt de Kazan Kathedraal waar we uiteraard ook naar binnen lopen. Het is hier nogal donker met enorme pilaren en veeeeeel goud. Er staat een rij mensen te wachten om de icoon van de vrouwe van Kazan te kussen. Niet zo ons ding dus we kijken alleen even rond. We gaan lunchen in het cafe van het Singer gebouw van waaruit we een geweldig uitzicht hebben over de Kathedraal. We eten typisch Russisch: Blini's met creme fraiche en zalm. Beetje vreemd, zalm met flensjes, maar smaakt prima.

Via een van de vele kanalen lopen we naar de Heilige Bloed Kerk. Deze kerk met zijn typische torentjes en kleuren is een feest voor het oog! De torens zijn ingelgd met groene, gele, blauwe en witte stenen en contrasteren mooi met de strakblauwe lucht. Met een kaartje op zak lopen we naar binnen en zien een overdaad aan mozaiek, goud en kleur. De kerk wordt niet meer als zodanig gebruikt, het is omgebouwd tot museum en voelt daarom niet echt als kerk. Het is eigenlijk niet zo groot van binnen en we staan dan ook al vrij snel weer in de frisse lucht. We lopen via een breed kanaal naar Dvortsovaya pl oftewel het enorme paleis plein. Aan de ene kant zien we het groen met witte Winter paleis waar de Hermitage in is gevestigd en aan de andere kant het enorme Generale stad gebouw dat geel met wit is. Een behoorlijk indrukwekkend plein. Mijn voetjes beginnen al wat moe te worden dus we lopen in 5 minuutjes naar ons hotel waar we even gaan uitrusten. Mamma valt prompt in slaap! Maar niet voor lang! We willen meer zien dus na een uurtje lopen we weer buiten te struinen. Deze keer richting de Neva rivier, die rivier die uitmondt in de Finse Golf. Aan de overkant van de rivier zien we het Peter en Paul Fort en iets verderop de prachtige gebouwen van de Botanische Universiteit.

We komen werkelijk ogen te kort als de zon tussen de wolken door het water en de gebouwen in een prachtig licht zet. Het enige nadeel is dat onze vingers bijna bevriezen als we foto's willen maken in de ijzige wind! We lopen nog wat rond, verbazen ons over de architectuur en zoeken vervolgens een restaurantje. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn voor deze kieskeurige dames. Uiteindelijk komen we bij 1001 nachten uit. Het klinkt fout en dat blijkt het ook te zijn als we binnen zijn maar het eten is er erg lekker en we worden getrakteerd op Heb je even voor mij van Frans Bauer en Rosanne van Nick en Simon. Echt waar! Speciaal voor ons gezongen door de foute zanger achter zijn keyboard. Wij zijn de enige toeristen daar, de rest is allemaal Russisch, er wordt een luidruchtige verjaardag gevierd en we worden getrakteerd op een buikdans voorstelling. Super leuk allemaal!

Eenmaal terug op onze kamer drinken we nog wat en gaat om 23.30 u het licht uit. Mamma en ik hebben afgesproken de wekker niet te zetten en slapen prompt tot 9 uur! 

2258 x bekeken