BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Eerste ervaringen in het Heilige Land

FOTO'S  |

Onze 2e dag in het heilige land is zeer soepeltjes verlopen…..maar laat ik eerst even vertellen wat er reeds allemaal is gebeurd. We zijn vrijdagmiddag rond 4 uur op de trein gestapt richting Schiphol. We hadden nog wat tijd over dus hebben we wat rondgehangen, Sushi gegeten, een batterij voor de camera gekocht en natuurlijk nog wat leesvoer. Bij de in check hadden we te horen gekregen dat Petje geen plaats zou krijgen en dat we af moesten wachten of ie mee kon of niet….. Lekker…. Dus wij op tijd naar de Gate om te kijken of we wat konden regelen. Daar aangekomen blijkt dat we niet de enigen zijn met een problem. De Vlucht blijkt hopeloos overboekt. Er zijn mensen die echt niet meekunnen… Gelukkig voor Pet had ik al een instapkaart en kon hij toch mee. Maar dan wel in business class… grrrr. Hij aan de champagne, ik naast een kind dat 4 uur heeft gehuild (de vlucht was 4 uur 20 minuten.). Maar goed. Patrick heeft uiteraard genoten van zn plek in de business class! Het menu dat hij me achteraf laat zien doet het water in mijn mond lopen.

Na de vlucht komen we om 4 uur locale tijd aan in Tel Aviv. Meteen onze rugzak en tas opgehaald en in de rij voor een taxi. Het gaat allemaal redelijk soepel en om 6 uur s ochtend zijn we in ons hostel. De code van de deur hadden we via de mail al doorgekregen en eenmaal binnen was de envelop met mijn naam erop aan de receptie desk geplakt. (Hoezo een gevaarlijk gebied????) Om 6.15 uur liggen we in ons bedje. We slapen uiteraard een gat in de dag en staan om 12 uur op.
 
Vanwege het warm-water beleid in het hostel hebben we dan geen warm water dus gaan we lekker ongewassen richting Oude Stad. We hebben besloten dat we het vandaag rustig aan gaan doen en dat doen we dan ook. We dwalen wat rond, kijken mensen, staan bij de klaagmuur te kijken naar de ritmische buigingen die de biddende Joden maken en verbazen ons over de troep in de straten. We genieten met volle teugen van de zaterdagmiddag drukte en de vriendelijke mensen. Na zo'n nacht maak je het niet laat dus na het eten (Wat overigens errug lekker was!) liggen we om half acht in bed. We lezen nog wat en op het moment dat we het licht uitdoen gaat buiten een locale DJ van start…. Desalniettemin hebben we de klok rond geslapen!
 
Vanmorgen even snel een ontbijtje met lekkere koffie en direct door naar de Jaffa gate van de oude stad. We wilde eerst even navragen waar we een tourtje kunnen boeken. Het is zinloos om in een stad met zoveel ballast wat doelloos rond te gaan lopen. Een gids is dan een prima optie om je van alles wijs te laten maken over alle bezienswaardigheden. Het buro waar de gidsen werden verhuurd bleek iets verderop te zitten. Natuurlijk kwamen we eerder al een mannetje tegen die we hebben bedankt. Even later kwamen we wederom een mannetje tegen dat ons wel beviel en ons alle highlights kon laten zien. Na wat discusseren hebben we dat maar gedaan (dus geen officiele gids).
 
De man begon meteen in vol gallop de stad rond te rennen en al z'n kennis op ons los te laten. Zo zijn we meteen naar de Temple on the Rock gegaan, je weet wel die gouden koepel. Dit is een islamitische moskee en het gebed begon die dag rond 11:00, voor die tijd moeten we daar binnen zijn. Natuurlijk is dat gelukt. Op deze site, die is afgeschermd met een muur staan de Temple on the Rock en de Al Aksa Moskee. De laatste is voor heren, de eerste voor dames. We hebben erg veel informatie tot ons gekregen en zijn daarna naar de Olijf Berg gelopen.
 
Hier is een tuin waar volgens de verhalen nog wat olijfbomen stonden waar Jezus met z'n decipelen heeft gepraat. Het is niet helemaal zeker (niet zeker lijkt me) of dit de orginele bomen zijn. Het zag er overigens wel erg authentiek uit. Hierna gingen we naar de naast gelegen grot waar Jezus een visioen kreeg over z'n arrestatie. Na de grot zijn we berg op de Oude Stad weer in gegaan via de Lion's Gate.
 
Vrijwel direct na deze poort begint de Via Dolorosa. Dit is de route die Jezus heeft moeten afleggen vanaf z'n vonnis tot aan z'n kruisiging en hemelvaart. Deze tocht word in 14 stages beschreven langs de Via Dolorosa. Elke vrijdag word overigens deze tocht nageaapt door mensen, dit hebben we niet kunnen aanschouwen, wellicht over 2 weken als we hier weer zijn. Hierna hebben we wat rond gelopen in het islamitische gedeelte van de stad op weg naar Mount Zion.
 
Op deze heuvel staan wat gebouwen waar Jezus volgens de bijbel de voeten van z'n dicipelen heeft gewassen. Ook is dit de plek van het laatste avondmaal volgens de bijbel. We werden door onze gids afgezet bij een islamitisch restaurant waar we shawarma hebben besteld met humus en allelei bijgerechten, een goede maaltijd dus. Tijdens lunch hebben we ook het aanbod van onze gids besproken. Hij wilde ons wel meenemen naar de Bezette Gebieden, maar hierover later meer. Nadat we onze gids alleen hebben gelaten zijn we weer in volle gallop verder gegaan, deze keer richting the Church of the holy Sepulchire.
 
Hier is Jezus gekruisigd, van het kruis gehaald, gebalsemd en uiteindelijk begraven (en dus ook weer herrezen.) Erg indrukwekkend allemaal. Je staat toch soort van op de plek waar het Christendom is geboren. Daarna zijn we verder gegaan naar de oude stadsmuur om daar een wandeling overheen te maken. Dat is dus echt heel erg leuk om te doen! Je loopt over een eeuwenoude muur en kijkt uit over de stad. Een stad waar geen structuur of logica in te vinden is en waar iedereen een schotelantenne heeft en een warmwatervat op het dak. We hebben de zonsondergang en de maansopkomst kunnen aanschouwen; al met al zijn we hier een uur of 2 zoet mee geweest.
 
Uiteindelijk zijn we nog in het donker door de straatjes van de oude stad gewandeld om de klaagmuur te gaan bekijken, verlicht en al. Hier heeft Patrick zich een keppeltje van papier opgezet en is heeft zich begeven tussen de Joodse aanbidders. Al met al een dag vol nieuwe indrukken en ervaringen!
 
Tot de volgende keer, Pat en Syl

4208 x bekeken