Texas
Azoren
Roadtrip Amerika
Londen
IJsland
Zuid Amerika
Japan
Wereldreis 2009
Bosnië en Herzegovina
Onze foto's
Oostenrijk
Kerk van de Verlosser op het Bloed
Kerk van de Verlosser op het Bloed
 

We hebben de wekker op zondagochtend om 8 uur gezet en zijn dus lekker op tijd onderweg. Vandaag gaan we met de metro naar het Alexander Nevsky klooster. Dit is een klooster gebouwd in de 18e eeuw ter nagedachtenis van Alexander Nevsky, de generaal die in 1400 zoveel de Russen naar de overwinning op de Zweden heeft geleid. Het is een enorm complex waar druk aan gerestaureerd wordt. Op deze zondagochtend is het druk in de kerk waar een dienst wordt gehouden. Het gaat wel anders dan in onze kerken, mensen

lopen hier door elkaar heen, staan de hele dienst en zijn druk bezig met buigen en kruizen slaan. De pastoor loopt heen en weer door de kerk, er wordt veel met wierook gezwaaid en er wordt achter het altaarstuk gebeden. Interessant en compleet anders dan wat wij in Nederland gewent zijn. Bij het klooster zijn twee begraafplaatsen waar we overheen lopen. Op een van de twee liggen Tsjaikovsky en Dovoesky begraven. Er staat 1x bewegwijzering in het engels maar bij de graven staat niks extras vermeld. We maken dus een foto van de wegwijzer, waar zowel Engels als Russisch op staat, lopen daarmee naar de plattegrond, zoeken daar de Russische gelijkenis van het woord op en weten vervolgens waar we moeten zijn.

Als we klaar zijn op de begraafplaatsen gaan we binnen opwarmen en koffie drinken. Het is vandaag bewolkt en waterkoud en ik ben blij met de extra jas die ik heb meegenomen! Opgewarmd lopen we terug richting metro waar we de rode lijn opzoeken. Dit is de eerste metro lijn van de stad en is een aantal mooie stations rijk. We stoppen op 3 stations en zien een standbeeld van Pushkin, plaquettes van Stalin en Lenin en kopstukken van belangrijke geleerden. Is best even de moeite waard en bovendien lekker warm! De metro in St.Petersburg is behoorlijk diep, zo'n 100 meter en dat is goed te merken aan de lengte van de roltrappen, er lijkt geen eind aan te komen… Dit is overigens een van de weinige plekken waar zowel Russische als Engelse borden staan. We kunnen dus lezen waar we zijn ipv dat we het moeten gokken. Die taal is overigens een lastig iets. Russen staan best open voor contact en zijn vriendelijk, het aantal mensen dat Engels spreekt is beperkt en aangezien mijn Russisch echt niet zo goed is (ik ken 3 woorden…) is het af en toe best lastig communiceren. Na 2 dagen herken ik wel de tekens voor Restaurant en Koffie dus verhongeren doen we niet!

Na de metro gaan we terug de kou in bij het Peter en Paul fort. Dit fort is gebouwd in de tijd van Peter de Grote en heeft gediend als uitgangspunt voor de opbouw van de stad. Het fort ligt op een eiland in de Neva en is erg groot. We kunnen er allerlei tentoonstellingen gaan bekijken maar we houden het bij een combi ticket voor de Kathedraal en de gevangenis. In de kathedraal liggen de graven van de Romanov familie en hun geschiedenis wordt in foto's en een korte uitleg verteld. De kathedraal is ook hier weer een en al goud dat er blinkt. Aangezien hier de keizerlijke familie van Rusland ligt is het bling, bling gehalte nog net even wat groter. Onze laatste stop in het fort is de gevangenis. Een enigszins naargeestig gebouw met lange gangen en opvallend grote cellen. De cellen zijn begin 1900 voorzien van elektriciteit en stromend water. Verder is het opvallend dat tussen iedere 2 cellen in een kachel is die met zijn warmte beide cellen goed kan verwarmen. Is natuurlijk ook wel nodig in een stad waar het 's winters -30 wordt. De cellen zijn bij de bouw (1700 nog wat) bedoeld voor 1 persoon, in de tijd van het communisme worden ze gebruikt als prive cellen voor 20 personen tegelijk. Niet zo'n fijne plek dus. Er wordt heel veel informatie gegeven over bekende gevangenen en de geschiedenis van de bloedige zondag in 1905 waarin de Romanovs werden afgezet en vervolgens het bloedbad van 1918 waarbij de gehele Romanov familie is vermoord. Daarna wordt er gesproken over gevangen tegen het communistische regime. Eerlijk gezegd hebben we maar erg weinig gelezen hiervan. Het is zoveel tekst, en mijn voeten doen ondertussen zo'n zeer dat ik niet lang stil kan blijven staan… Tijd voor koffie dus!

Na de koffie steken we te voet de Neva over en lopen door de zomertuin, waar de eeuwige vlam brandt, terug naar het hotel. Er moet even een korte poos gerust worden. 's Avonds lopen we nog een keer door de straten van deze mooie stad om een restaurantje te zoeken. Dit vinden we vrij makkelijk. We zijn dan wel de enige gasten maar het is een heel gezellig ingericht tentje met prima eten. Op deze laatste avond delen we zelfs een toetje na het eten! Op onze kamer drinken we de aangebroken fles wijn leeg en doen we niet lang daarna het licht uit. Mij kost het geen moeite om in slaap te vallen, mam heeft daar wat meer moeite mee, mede dankzij 2 muggen op onze kamer slaapt ze niet zo lang als gewenst.

Toch staan we maandagochtend weer om 8 uur naast onze bedjes. We ontbijten, pakken de koffers in en checken uit. We regelen een transfer voor die middag en lopen het hotel uit. Deze keer om naar het Mariinski theater te lopen. Dit doen we via de Leeuwenbrug en de Nikolsky Kathedraal. Vooral die laatste is de moeite van het bezoeken meer dan waard. Van buiten een grote hoge kerk, van binnen blijkt deze kerk over een laag plafond te beschikken en voorzien te zijn van 10-tallen authentieke iconen. Door het lage plafond krijgt de kerk een bijna intieme sfeer. De bezoekers zijn bijna allemaal vrouwen die in de rij staan om een bepaalde icoon te kussen, we konden er niet achterkomen voor welk icoon dit is. Overal hangen kettingen met bordjes om bezoekers te vertellen dat ze niet verder de kerk in mogen. Iedereen negeert de kettingen (floept er onderdoor of maakt ze gewoon los) en wij volgen het voorbeeld. Na een paar minuten worden wij als enige, aangesproken en wordt ons verteld dat we terug moeten achter de ketting. Hmm, zien er ondanks de over ons hoofd getrokken sjaals blijkbaar toch niet Russisch genoeg uit.

We lopen vervolgens naar het Mariinski theater dat bekend is om zijn authentieke bouwstijl maar vooral om zijn banden met het Russisch Ballet. We mogen alleen even in de hal kijken en natuurlijk de buitenkant bewonderen. Het is een behoorlijke wandeling terug naar het hotel en aangezien we ook nog willen eten voordat we naar het vliegveld vertrekken beginnen we aan onze laatste wandeling door deze mooie stad. De buurt waar we doorheen lopen grenst aan het historisch district en hier is nog niet alles zo netjes gerestaureerd als in het historische centrum. Er zitten scheuren in de muren, kleuren zijn niet zo sprekend (of helemaal niet aanwezig) en we zien zelfs nog een echt communistisch gebouw compleet met hamer, sikkel en werkers. We eten hartige taart als lunch en keurig op tijd terug voor onze taxi naar het vliegveld.

Het inchecken duurt even maar uiteindelijk lukt het allemaal. We komen echt net op tijd bij de gate dankzij ons gebrekkige Russisch en een verkeerd begrepen instapkaart, maar het gaat goed. De overstap in Tallinn is probleemloos en als onze bagage op de band ligt terwijl wij aan komen lopen weten we dat onze reis vlekkeloos is verlopen. Pappa haalt ons op en in gelukkig wacht Pat thuis op me.

De volgende keer dat ik naar Rusland ga leer ik Russisch, dat maakt het allemaal vast nog interessanter!

Tot Bergen (samen!)

Syl