BLOGS VAN ONZE LAATSTE REIZEN

Palestina - Westbank

FOTO'S  |

Een dagje Westbank, bezet Palesteins gebied.

dinsdag, 25 december 2007


Dag 4 Eergisteren toen we een gids hadden gehuurd om Jeruzalem te ontdekken afgesproken dat we naar de Palestijnse bezette gebieden zouden gaan met onze gids. Nou gisteren was het dus zover (wilde Pat graag, Syl uiteindelijk ook hoor). Maar goed we zijn in de personenwagen van deze uit Israel afkomstige mengelmoes van Jood, Palestein, en Armenier gestapt. Hij bracht ons meteen naar Bethlehem. The place to be tijdens kerst. Immers op kerstavond word hier een live broadcast gedaan over de gehele wereld vanuit de geboortekerk van jezus. De grap is dat we dit eigenlijk niet zo goed in de gaten hadden totdat we er daadwerkelijk waren. Veel tamtam, camera, fanfare en hoge piefen.

We stonden uiteindelijk midden in het wereld nieuws, Pat heeft zelfs nog een interview gegeven voor de lokale TV zender, mega cool allemaal. Syl werd door de gids achter de 3e man van Palestina gezet die op dat moment een tv interview aant geven was, ze zag er waarschijnlijk uit als Forest Gump achter de president. ' s Avonds was de beste man te zien op het BBC nieuws. Dat dit zonder problemen ging bewees wel dat het niet moeilijk is dichtbij dit soort hooggeplaatste mensen te komen en slechte dingen te doen. Dit ondanks de overvloed aan zwaarbewapende jonge militairen die hier rondliepen.
 
Om overigens in Bethlehem te komen (bezet door de Israeliers) moesten we door allerelei controle posten. Dit ging voor ons vrij soepel om dat onze chauffeur een Arabier is. Eenmaal aangekomen in Bethlehem hebben we eerst de geboortekerk van Jezus bezocht. Cultuur barbaren als we zijn zijn we daar vrij snel doorheen gejakkerd terwijl het wel een soort bedevaarts oord is natuurlijk. Nadat we de kerk hebben verlaten zijn we door onze gids meegenomen naar een souvenir winkeltje alwaar we uiteraard wat gekocht hebben. Veel te duur natuurlijk, maar het doel is er niet minder om besloten we. De Palesteinen daar hebben nog maar weinig inkomsten door de bouw van de muur en de reisverboden die de mensen hebben.
 
Na de geboortekerk zijn we naar de Milk grotto gegaan waarvan wordt beweerd dat onvruchtbare vrouwen na het (met melk gemixt) drinken van kalk uit de grot weer vruchtbaar worden. We hebben het maar niet geprobeerd.
 
De volgende stop was Hebron. Deze stad is belangrijk omdat het de geboorteplaats van Abraham is en dus voor zowel Joden als Christenen als Moslims een historische plek is. Dit is ook de reden dat er tot op de dag van vandaag strijd is om deze stad. Wat we hier hebben gezien was schrijnend. De Palestijnen kunnen hier niet veilig over straat en 's avonds worden er razzia's gehouden. Angst was te lezen in hun ogen. Heel vreemd om hier doorheen te lopen en foto's te maken. Dit is echter wel belangrijk volgens onze gids, zo zien we hoe het daadwerkelijk is voor de Palesteinen. Wat we precies hebben gezien en gevoeld hier is maar moeilijk in woorden te omschrijven, het is echter wel duidelijk dat de Israelisch nu hetzelfde doen met deze mensen als wat hun in de WW2 is aangedaan. Vreemd.
 
De stad is volledig afgesloten d.m.v. roadblocks, overal zwaar bewapende jongens en uitkijk torens op daken. Een behoorlijk angstig gevoel om dit voor het eerst ECHT mee te maken. Overigens went dit best snel, want als toerist heb je natuurlijk weinig te vrezen. Het onbegrijpelijke aan de zaak is dat de Paleteinen niet weg willen ondanks dat de joden er ook wonen. Ze wonen daar met bescherming van de militairen en zijn behoorlijk wreed. Zo word er b.v. huisvuil op de straten gesmeten, de joden wonen veelal op de boven verdieping van de huizen waar Palesteinen wonen. De geboorteplek van Abraham is nu een synagoge en heeft op mij persoonlijk niet zoveel indruk gemaakt, alles erom heen wel. Zo werd er behoorlijk geschoten toen wij even op de WC waren. Pat kon het niet laten even naar buiten te gaan en zag wat mensen wegrennen. Het zag er allemaal erg serieus uit, beetje eng allemaal.
 
Vanuit Hebron ging de reis via de Olijfberg bij Jeruzalem naar Ramalla alwaar we het graf van Yasser Arafat hebben bezocht. Deze man ligt in een soort van Mausoleum naast het hoofdkantoor waar hij de laatste jaren van zijn leven gevangen is gehouden. Ook een imposante plek dus. Na al deze indrukken was het tijd om te eten, onze gids nam ons mee het centrum van Ramalla in. We hebben hier gegeten in de beste Shawarma tent van Palestina. En inderdaad was het errug goed. Voor het toetje zijn we ergens anders heen gegaan waar we een prima afsluiter van onze maaltijd hebben gegeten.
 
Owja, we zijn dus van Hebron via de Olijfberg naar Ramalla gereden. Op de Olijfberg heb je een fantastisch uitzicht over Oud Jeruzalem. Met z'n vreemde bouwstijl, kerken, moskeeen en synagoges. Ook een blik op de Tempelberg met de Dome of the Rock (de gouden koepel). Tussen de Olijfberg en de Oude stad liggen 2 begraafplaatsen. 1 ligt er tegen de stad aan voor Moslims, de ander op de Olijfberg voor Joden.
 
Tsjonge wat een dag waarvan we nog niet een kwart kunnen beschrijven. Laten we dus maar ophouden anders word dit het langste verhaal van ons ooit over 1 dag.

18317 x bekeken
Plaats reactie